Motivation & psychology

Trudnoća – prvi trimestar – moje iskustvo

Pre nekoliko dana sam vas pitala na instagramu o ovoj temi, pa reših da u ovom tekstu podelim sa vama moja iskustva u prva tri meseca trudnoće.

trudnoća

Kako sam saznala da sam trudna?

Negde prvi simptom koji sam imala, jesu bolne grudi, mada je to bilo u periodu kad sam trebala da dobijem ciklus. Međutim, taj bol je trajao desetak dana, i već mi je bilo sumnjivo, jer obično to traje 4-5 dana najviše. Ali, s obzirom da nisam imala redovan ciklus, nisam mogla sa sigurnošću tvrditi ništa, pa sam rešila pričekati par dana.

Za to vreme sam čak išla i u teretanu aktivno. Mada sam primetila da sam se nakon teretane osećala mnogo umornije nego inače. Čak sam i par puta prispala kući nakon treninga. Jedan dan čak nisam imala snage da odem u teretanu. Tad mi je već bilo čudno, iako sam imala sve simptome ciklusa i bila sigurna da cu dobiti.

Nakon par dana, grudi su mi i dalje bile bolne, i čak sam i osećala neki čudan i jak bol u donjem delu stomaka. Bol je najsličniji menstrualnom, ali prosto malo jači. I tog dana sam rešila da kupim test, kako bi rešila sumnju.

Sećam se, jedva sam dočekala jutro da ustanem i da uradim test, iako sam mislila da je to još rano da pokaže srećne vesti. Gledanje u test i to iščekivanje je, čini mi se, trajalo večno. Momenat kad se pojavila druga crtica je nešto neopisivo, prosto, ne veruješ. Moj muž i ja smo želeli i planirali bebu, ali iskreno nisam očekivala da će tako brzo da se desi.

Pošto je to bilo rano (negde 5.nedelja) ,da bi beba mogla da se vidi uopšte na ultrazvuku, morali smo da sačekamo još neke dve nedelje da bi nam doktorka to potvrdila. To je tek bilo iščekivanje.

Prvi ultrazvuk.

Jedva sam čekala taj dan. Kada sam otišla na taj prvi ultrazvuk bila sam sedma nedelja. Za žene koje ne znaju, trudnoća se računa od prvog dana vašeg poslednjeg ciklusa, i traje do 40 nedelja.

Osećaj kada vam doktorka zaista potvrdi da ste trudni, iako vi još ne možete da poverujete u to, je nešto neopisivo. Momenat, kada je pustila zvuk i kada sam čula otkucaje srca bića od svega par milimetara, je nestvaran. Prođe vas jeza, uzbuđenje, čak i doza straha, ali kroz sve to i  neopisiva sreća kada znate da u vama postoji još jedno malo srce, još jedan nov život.

Doktorka mi je tada odmah propisala da pijem folnu kiselinu, što se u principu preporučuje i ženama koje planiraju trudnoću, a u trudnoći je to ženama potrebnije nego inače. Postoje i razne tabletice za prva tri meseca, sa dodatnim vitaminima, ali to sve kupujete po preporuci doktora. Ništa na svoju ruku.

Takođe mi je rekla da prestanem sa teretanom, zbog podizanja teškog tereta. Tako da se trudim da što više šetam, što mi je i preporučila, jer nigde u blizini nemam jogu, a ni pilates.

*Moram da napomenem da mučnine uopšte nisam imala.

Uglavnom, svaki pregled vam ide na 4 do 5 nedelja. Na vama je naravno da li to želite svaki mesec, niko vas ne uslovljava. Takođe, da napomenem, da trudnoću vodim privatno, po preporuci, i zadovoljna sam.

Ishrana u trudnoći.

Što se tiče ishrane, bitno je da unosite u principu dovoljno vitamina. Dosta povrća i voća treba da se uvrsti u ishranu. S tim da recimo, po preporuci doktorke, treba izbegavati grožđe i lubenice, jer su puni šećera.

Veoma je dobro da sebi cedite recimo grejpfrut i limun, tj da pravite sebi domaće varijante sokova bez mnogo šećera.

Takođe, gvožđe je mnogo važno u trudnoći, i može dosta kroz ishranu da se unosi. Najveći izvor gvožđa je u pilećoj džigerici(jetri), ako je volite. Takođe ima ga u sardinama u konzervi, govedini, spanaću, oraščastim plodovima, kao i u tamnoj čokoladi.

Elem, svakako kad uradite krvnu sliku, koja se uglavnom radi u drugom trimestru, ukoliko vam je gvožđe nisko, to nije ništa strašno. Reći će vam svaki doktor da beba sebi uzima sve potrebne vitamine, a vama šta ostane. Tako da ćete po preporuci doktora dobiti određene vitamine da pijete. Ja koristim *Sideral Folic, poput magnezijuma je, u kesicama, rastvara se u ustima. Ali, opet ponavljam, ništa na svoju ruku nemojte.

Uglavnom, što se hrane tiče, treba sve da se jede umereno. Dijete u trudnoći nisu dozvoljene. Bitno je da ne preterujete i ne jedete ”za dvoje”. Ja sam se zaista hranila normalno, i nisam imala nikakve želje što se tiče hrane. Ugojila sam se za prva 4 meseca 3kg, što je odlično, s obzirom da baš nisam ušla sa idealnom kilažom u trudnoću.

______________________________________

Sve u svemu, moja prva tri meseca su prošla predivno, zaista kao da nisam trudna. I drugi trimestar mi za sad isti takav, pisaću i o njemu ako bude nekih većih promena. Za sada sam 20. nedelja i sve je super.

Želim još da poručim svim ženama koji planiraju trudnoću, da trudnoća nije bolest. I da zaista žene treba da se ponašaju normalno. Kada vidim da mlada trudnica odmah legne u krevet, a pri tome joj nije ništa, i ide na stotinu bespotrebnih analiza, smuči mi se. Razumem da vas je strah, ali verujte, nema čega da se plašite. Iskusni doktori na ultrazvuku vide sve.

Zna se da, kada žena ima rizičnu trudnoću, da treba da pazi i vodi računa. Takođe jasno je i da žene koje se odluče roditi malo kasnije prosto treba malo više da povedu računa. Mislim da svaka trudnoća zavisi od vas samih kako je prihvatite.

Zato žene, trudite se da budete što jače i hrabrije, jer sve možete samo kada hoćete. Pišite mi slobodno sve što vas zanima na instagramu ili ovde u komentarima, i rado ću vam odgovoriti.

Do sledećeg pisanja,

Nina <3

porodica

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *